Det kommer vända med gästartist Mathias Garnås

Så har FRIIDs singel nr 3 mött världen. En låt om att resa sig och gå vidare efter dessa livets svackor och med mig på min release-resa fick jag den här gången en riktigt old friend och musikkollega sedan länge. Nämligen Mathias Garnås! En frilansande basist och musiker som inte gjort annat än stått på scenen bakom både bas och mikrofon. Men först nu släpper han alltså sin första singel, som featuring och gästartist på FRIIDs precis utkomna singel ”Det kommer vända” som hade release den 15 juli 2022.

Mathias Garnås och jag, Ditte Lindbom.

Musikaliskt samarbete i över 20 år

Mathias och min musikaliska historik sträcker sig över 20 år tillbaka. Det började med att vi träffades på RML, Rockmusikerlinjen på Fryshuset i Stockholm, 1998. Mathias gick förstås på bas och jag på keyboard. Eller kanske snarare piano. För som Mathias skämtsamt brukar säga att ”ja, du visste ju inte ens va en blues va då” och så skrattar vi åt gamla minnen. Och faktum är att jag då kom från en klassisk bakgrund i både piano och fiolspel. Dock med mycket folkmusik kring det där med fiolen vill jag tillägga.

Inspelning, studio och massa låtar!

Åren gick och så småningom korsades våra vägar igen då på Musikhögskolan i Stockholm på utbildningen Musik och Mediaproduktion. I samma veva började vi då spela in en massa musik hemma hos mig i min dåvarande hemmastudio. Idag befinner vi ju oss i vår superfina studio Lövholmen Studio men det va himla mysigt under de där hemstudio-åren. Det fanns någon enkelhet i det hela då…🤔 Hursomhelst, multiinstrumentalist som Mathias är så fick han gladeligen ta över det mesta i instrumentväg i mina låtar och produktioner. Det blev både bas, gitarr, banjo och mandolin.

Mathias debuterar som artist i FRIID!

Jag minns inte exakt när FRIID startades. Lite synd så här i efterhand så har man inget ”fira-datum” liksom. Men låten ”Det kommer vända” den skrev jag redan i februari 2016. Något du kan höra allt om i det här poddavsnittet där jag dessutom spelar upp hur det lät när jag trevade mig fram för att hitta ackord, melodier och text i den här låten den där dagen.

Att Mathias skulle sjunga låten i slutändan blev bestämt efter att vi en dag runt 2019 satt vid flygeln hemma i vårt hus och Mathias sjöng Linnros Från och med du så där lite spontant och det slog mig direkt att just den här låten skulle kunna passa Mathias. För två år sedan, 2020, hade vi en demo klar. Men först nu, i juli 2022 når singeln era öron! Tänk vad tiden går och hur mycket jobb och saker som kommer emellan på något vis. De där planerna du vet, som man smider men som ibland inte går i lås, eller går i lås bra mycket senare som i det här fallet. Men nu är det ute i alla fall!!

På turné med Shirley Clamp

Mathias som startade som trummis från början, som ung, beslutade sig för att efter sin pappas alltför tidiga och tragisk bortgång följa i hans fotspår och bli basist. Sedan dess har scenerna varit många och med artist- och coverbandet Special99 har otaliga artister kompats genom åren. Ett långvarigt samarbete har Mathias och delar av bandet haft med artisten Shirley Clamp i alla möjliga shower och TV sammanhang. I höst är Mathias turneáktuell med Shirleys show ”Nästan 20 år på scenen om man avrundar uppå” som efter en tid på Maxim i Stockholm ska ut på vägarna och besöka Sveriges städer. I senaste poddavsnittet Det kommer vända – Del 2 Mathias Garnås kan du höra allt om Mathias, det rekommenderar jag dig verkligen att lyssna på!

En kreativ trio – Fredric ”Fredo” Österlund

Med i FRIIDs konstellation, som ju är mitt projekt i grund och botten, men där jag väldigt gärna gör sådana här samarbeten med musikvänner, så finns en till person. Trummisen Fredric ”Fredo” Österlund som inte bara är min andra hälft. Nej, han har liksom Mathias haft en lika lång karriär och är också en av bandmedlemmarna i Special99. Dessutom har Fredo varit trummis i husbandet alla de där åren i Sommarkrysset på TV4 varvat med frilansande och i shower med bl a Magnus Uggla. I FRIID så är det Fredo som gör mycket av beatet i låtarna och det är både de livetrummor och programmeringar och sounds som du kan höra i låtarna som är skapade av Fredo. Så tillsammans skulle jag säga att vi är en riktigt kreativ trio som känt varandra i princip lika länge allihop!

Från vänster Fredric ”Fredo” Österlund, Ditte Lindbom och Mathias Garnås.

Fortsättning följer!

Så vad händer nu då, får vi se Mathias återvända i någon mer FRIID låt eller är det så att han kanske rentav liksom jag får blodad tand och släpper mer musik själv? Ja, det återstår att se. Men om jag får bestämma så kommer Mathias absolut att trilla in i fler låtar framöver och när det kommer till bas så är det Mathias spel du hört och kommer höra i det flesta av FRIIDs låtar med live-bas. När jag inte pysslar med mina analog-synthar förstås. För lite måste man ju nörda med sånt också, eller hur!😂

Skriv och berätta vad du tyckte om låten!

Men du, vad tycker DU om låten då? Skicka gärna någon kommentar och berätta om du gillade den här låten och om du kände igen dig i storyn? För det handlar ju om det här med att resa sig och gå vidare när man varit där på botten eller när man hamnar i de där svackorna du vet. Vi vet alla tre hur jobbigt det är att komma vidare ur sådana här perioder, inte minst har vi faktiskt allihop erfarenhet av utbrändhet i någon form. Och det är inte lätt, så därför är ”Det kommer vända” också skapad med lite vinnarkänsla – så du, ni och vi ska bli lite pepp på att det kommer gå. Att det kommer vända! 🤍

Dela gärna det här inlägget

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela med mail