Gör det komplicerade okomplicerat!

Å vad betyder nu det här? Jo, det är så här. Att sedan jag gjorde produktionen ”Vi ägde världen”, du vet den där både lyckan men också rysaren som jag skrev om nyligen här bloggen, så har jag funderat och funderat och funderat. IGEN. På hur man egentligen ska gå tillväga med sånt här kreativt arbete som musik och annat liknande är. Där man liksom lätt blir uppslukad, får tunnelseende på någon eq-kurva och i alla fall tycker jag att tiden och livet utanför liksom ”rusar” lite när man är i sin kreativa bubbla.

Nu måste jag vila! Eller måste jag det?

Min första spontana tanke efter produktion av ”Vi ägde världen” va att nej nu måste jag vila upp mig! Läääänge. Japp, återhämtning ska man göra. Det är viktigt. Och det ÄR viktigt. Förstå mig rätt. Men nördig och analytisk som jag är kunde jag inte riktigt släppa det här med att det blir FÖR komplicerat många gånger också. Alltså vi gör det liksom för svårt för oss. Många saker kan vara så mycket enklare än vad man tror om man liksom switchar sitt mindset. För om jag gör det komplicerade okomplicerat, måste jag återhämta mig då? Låt mig förklara.

Applicera erfarenhet från annan situation eller bransch

Jag har ridit och tävlat i hästhoppning större delen av mitt liv. Nervös va man förstås i början, och en viss nerv har alltid funnits där, men det blev till slut mycket kontroll och erfarenhet som styrde hur jag kände kring att tävla. Kontroll på ett bra sätt, när man litar på sig själv. Som ung önskade jag mig flera tävlingshästar och att jag skulle vara den där ryttaren som bara matade sig igenom häst efter häst på tävlingen och tog hand om både 1:a, 2:a och 3:e pris liksom. Det va drömmar man hade som ung.

Tiden gick och jag ”hamnade” lustigt nog till slut i situationen med 3 fullvuxna tävlingshästar i mitt stall. Det va bara det att det va 30 år försent!!😂 Å då hade jag ju inte samma hunger som när jag var ung. MEN jag bestämde mig för att med de här tre hästarna testa den där idén jag hade som ung. Så under en period åkte vi, jag och de tre prinsessorna, runt och tävlade och skördade faktiskt priser. Och här lärde jag mig en av mina viktigaste lärdomar – att ju mer du gör något desto enklare blir det! Jo, det låter ju ganska självklart. Men när det kommer till prestation är det inte så enkelt att tycka att det är enkelt så att säga…😂

Ju mer du gör något desto enklare blir det!

Fokuset med en häst på tävling gentemot tre blev nämligen helt annorlunda, det blev inte så ”blodigt” allvar att få 1 enda prestation riktigt bra. Nej, jag fick ju ”öva” 3 gånger i samma klass, samma bana, på 3 olika hästar. Mitt fokus blev plötsligt på att få det praktiska att gå ihop. Häst nr 1 startar som nr 20, häst nr 2 som start nr 35 (oj det blir tight?) och häst nr 3 som start nr 150 (okej, här hinner jag äta emellan)… E du med? Istället för tankar som ”hur ska det gå” eller ”oj, va snabbt den ryttaren red, hm det blir svårt att slå” så byttes mina tankar ut mot ett helt annat fokus. Jag hade helt enkelt inte energi för att också bli nervös och fundera över hur det skulle gå.

Svårigheten att navigera mångsysslande på ett smart sätt!

Okej, liten sidoflik nu – jag måste förklara lite bara. Alltså kring det här med att vara effektiv som jag pratar om ofta menar jag så här: Jag har ju många järn i elden, jobbar med flera verksamheter och har mina 4 (!) ”hobby” hästar på det. Allting tar mycket tid och energi var för sig. Jag siktar efter rosa fåtöljen året mot att förenkla och effektivisera mitt ”liv” på ett smart sätt för varje dag som går. Visst, det kommer ta ”tid” att komma dit också, till ett enklare liv, men övar jag inte varje dag nu kommer jag ju aldrig dit!

FRIID Ditte Lindbom
Ditte Lindbom, FRIID.

Hursomhelst la jag sedan till mitt ”hobby” projekt FRIID ovanpå allt. Viktigt för själen men något jag inte tjänar pengar på OCH som tar väldigt mycket energi och tid! För att det helt enkelt är kreativt och då fastnar jag gärna, både i detaljer och den härliga känslan i att skapa. Låter väl bra i och för sig, men det som också händer är att det tar för lång tid och jag blir helt enkelt för stressad då eftersom annat hamnar efter. Så det är det här jag vill förändra. Att göra musik på ett ”snabbare” eller mer smartare sätt. Såklart fortfarande ha roligt, men utan stress med smarta effektiva metoder. Att ta saker lite mer med en klackspark är verkligen såååå INTE jag – men det är precis vad jag behöver lära mig!😅

Hur hjälper tävlandet en musikproduktion?

Tillbaka till storyn. Så vad är då kontentan av det här med tävlandet vs musikproduktion då? Jo, att efter rysaren ”Vi ägde världen” bestämde jag mig för att ”get back in the saddle” igen. Ganska direkt faktiskt. Att liksom testa en gång till. Att göra den singeln det gick ju inte på två veckor då, och sättet jag gjorde allting på blev inte alls optimalt. Men varför skulle det INTE kunna gå att göra det så där effektivt som jag vill?! Och varför skulle jag INTE kunna applicera samma känsla av fokus som jag gjorde på de där tävlingarna med alla hästarna, att fokusera på målet och inte prestationen?

Ett av min citat som jag brukar posta i FRIIDs sociala medier. Följ mig där @friidofficial på Facebook och Instagram för fler ”wise words” jag försöker skapa och få min hjärna att fatta.. ha ha..!

”Det kommer vända” med Mathias Garnås

Efter några dagars Norrlands semester efter rysaren ”Vi ägde världen” och någon slags efterföljande vakuum i form av ”still on semester” hjärna så tänkte jag att ”Nej, nu ska jag för sjutton på´t igen!” JAG SKA FÅ TILL den där kortare processen. Så inför FRIIDs nu kommande nya singel ”Det kommer vända” lyckades jag med det omöjliga – att producera den på 1 vecka!!!🤩 Okej, det fanns en demo. MEN det va ändå bara en enkel demo och det va hyfsat mycket att göra.

Mathias Garnås, featuring artist på nya FRIID singeln ”Det kommer vända” Foto: Monica Fougstedt

Till saken hör förvisso att jag ju faktiskt har en gästartist – Mathias Garnås – på den här låten. Alltid lite enklare med någon annans röst att jobba med. Inte lika mycket hang-ups!😉 Men jag applicerade ändå det där ”maskin” tänket att köra på, och framförallt va jag ju taggad på att ÖVA upp det här. Att liksom göra det komplicerade okomplicerat!!!

Jag gjorde det på EN vecka!!!

OCH JAG LYCKADES!!!🤩Å på något vis lyckades jag få min hjärna att bara ”göra” och inte tänka och se det som ett jobb som vilket annat och inte en prestation.

SÅ HUR GICK DET TILL DÅ??? Ja, egentligen är det bara en fråga om nya erfarenheter blandat med strategier jag redan utformat, föreställt mig och delvis genomfört som gått mer i lås den här gången än andra gånger. Mycket en fråga om inställning, du vet den där ”klacksparken”, och att att minska ner på alla detaljer som ändå ingen hör annat än jag. Och jag hör dem inte heller efter några veckor ha ha… so what´s the point liksom!

Sen så gjorde jag faktiskt ingen extern mastring den här gången. För jag är liksom det här med deadline ”personifierad” och det sista jag behöver är externa deadlines, det stressar mig faktiskt enormt har jag insett. Även om jag kan leverera på så vis så föredrar jag att få ”bestämma själv”. Så nu måste jag ändå säga att jag är lite lycklig inombords att ha genomfört den här för mig komplicerade processen på ett okomplicerat sätt!

Nu är jag förstås taggad på att prova EN GÅNG TILL! Ha ha… 🤣 Men först, fokus på den här releasen som kommer ut den 15 juli! Jag har ju många låtar framöver att öva mig ännu mer på inom massa olika mindsets och mål!💪🤩

Dela gärna det här inlägget

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela med mail