En rysare och release-lycka x 2!

Ja, vart ska jag börja?😁 Senast jag bloggade hade jag ju startat igång med FRIIDs podd En debutartists bekännelser och nu, några månader senare, är två singlar redan ute! Först ut va debutsingeln När jag blir stor som hade release 20 maj och strax därefter kom uppföljaren Vi ägde världen. Det har varit en fullständig release lycka i två omgångar men vet ni, det har också varit en riktig rysare. Häng med så berättar jag mer!

Debutsingeln ”När jag blir stor”

Den 20 maj kom den äntligen ut, den efterlängtade debutsingeln!🤩 Låten ”När jag blir stor” som handlar om att vakna upp mitt i livet och liksom ha tappat bort vad man ville bli, var en av de första ”FRIID-låtarna” som jag skrev. För det var ju så att under det där året i rosa fåtöljen ni vet, då när jag stirrade rakt ut i luften månad ut och månad in, kände mig fullständigt genom frustrerad och bara trampade vatten… Det var då jag insåg att jag inte längre visste vad jag ville med mitt liv. Och någonstans där skrev jag ”När jag blir stor”.

Debuten gick över förväntan!

Releasen av debutsingeln den 20 maj gick långt över förväntan! Jag fick så mycket fin respons ifrån alla möjliga håll kring både själva FRIID som projekt, min inställning till att ”göra slag i saken” och stega ut ur komfortzonen och så gillades själva produktionen mycket av många. Det kändes helt fantastiskt – verkligen lyckat! Mest förvånad blev jag nog över att så många gillade stilen på låten, som ju är en blandning mellan nutid och the 80s men kanske väger den ändå lite över åt ”dåtiden” eller vad tycker du?

Du kan läsa mer om releasen av ”När jag blir stor” här i min pressrelease och jag rekommenderar även dig att läsa musikbloggen Popmuziks ingående intervju med mig om både FRIID, debutsingeln och allt möjligt annat som jag gör. För som ni vet har jag ju gärna många järn i elden!😅

Rysaren att få klart ”Vi ägde världen” i tid!!

Med otroligt blodad tand, kort om tid men taggad till tusen gav jag mig raskt på nästa projekt så snart release-arbetet med ”När jag blir stor” va avklarat enligt plan. Att jag skulle släppa singlar med hyfsat kort mellanrum under 2022 hade jag redan bestämt. Men att klara en produktion på 2 veckor – jag som normalt vill ha 8 veckor eller i alla fall 4 då – ja, det va lite magstarkt så att säga!😱

2 veckors produktion – en riktig utmaning!

Men jag ”antog” min egen utmaning och tänkte att jag får prova – det måste ju gå? Jag som gjort så mycket produktioner i så många år. Det är inte första gången jag haft en väldigt tight deadline. Sagt och gjort. Jag gjorde upp en extrem plan kring allt. Tider i studion, vad som skulle göras, vad jag skulle äta och när jag skulle rida eller cykla så jag får de där viktiga pauserna man måste ta, ni vet, för att orka genomföra ett sånt här riktigt maraton!🎶🏃‍♀️💨

Det började bra…

Till en början rullade det på riktigt fint. Tills en av mina sångmickar inte ville fungera som den skulle. Det som normalt tar mig 1 dag tog nu 4 dagar då jag dessutom blev krasslig i rösten i samma veva och fick svårt att sjunga in all sång. Rejäl försening alltså med så kort om tid från början. Puh!

Till saken hör att jag sen länge planerat jordens release-fest för den här uppföljande singeln ”Vi ägde världen” så jag ville ju verkligen bli klar i tid!!!😳 Dessutom har jag själv haft en hang-up kring den här låten att den hör ihop med midsommar för mig. Så mina val va att köra på eller vänta till nästa midsommar!😅 Och ja, jag vet. Jag hade kunnat göra på många sätt, stoppat allt, struntat i midsommar osv. Men viljan var för stark så det blev helt enkelt till att kämpa på!💪🤪

Låten ”Vi ägde världen” handlar om ett sånt magic moment du vet, när tiden liksom står still, framtiden ligger framför dig och du känner dig liksom ”on top of the world” där och då. Om du tänker tillbaka, vilket är ditt minne? Mitt är definitivt midsommar och otaliga såna magiska fester jag varit på med alla bästa kompisarna!

…men det höll verkligen på att gå åt h-vete!

Om du liksom jag jobbar med liknande musikprojekt så vet du att öronen behöver vila från ljud för att man ska få till en riktigt bra mix, dvs slutprodukt kan man säga för er som kanske inte vet. Att mixa handlar om att finputsa alla ljud och se till att de är lagom i balans till varandra. ”Vi ägde världen” är en stor produktion med över 200 spår med ljud. Så det är mycket att hålla koll på och balansera. När jag bestämde den här 2 veckors produktionstiden hade jag i minnet att min ”demo” av låten va så pass bra att jag kunde ta vid och bara och göra klart ”lite snabbt”. Men nej, nej! Så va ju inte fallet alls. Det va väääldigt mycket att göra!!🥵

Ett fullständigt återfall i stressträsket!

För att göra en oerhört lång historia kort blev min mix inte riktigt klar innan jag skickade iväg den på mastring (en finputs av hela produktionen inför release) till en extern studio jag brukar anlita. Och nu började ett riktigt kaos. Jag va nu snart en vecka försenad nästan utifrån min deadline och försökte snabbt åtgärda det som inte hade hunnit bli klart och skickade nya versioner.

Men hur vi, jag och mastrings-människan, än gjorde så blev det ett faktum att mixen helt enkelt inte var perfekt presterat från min sida. Och jag vill ju gärna åt det där – perfektion. Och avskyr att släppa kontrollen. Men i det här projektet fick jag sannerligen öva på precis ALLA mina svagheter och Akilles-hälar.

Oj, oj, oj…. Det va inte en bra känsla i magen det vill jag lova. Och på kuppen hade jag ju blivit totalt sönderstressad av att hålla min deadline mot både mig själv, mastrings-människan, Spotify, release-planen och så festen. Där det för övrigt trillade in nya ja-tackande gäster ”jag kommer” titt som tätt medan jag våndades i studio-stolen…🫣

Icke perfektion och en hel del kompromisser

Så vad hände då? Jo, det var så här att i en av de första korrigeringarna jag gjorde i mixen så blev det en väldigt bra version så när som på några kompromisser. Och i slutändan, trots flera till versioner att välja mellan, så var just den här versionen, trots dess brister, den som hade en magi över sig på något vis. Där jag hörde mig själv förmedla det jag ville. Där mina noga genomtänkta körer hördes och där även ”FRIID-Kören” med kompisarna från Musikhögskolan hördes som den skulle.

”FRIID-Kören” som sjunger det somriga och hookiga psalmintrot i ”Vi ägde världen”. Bakre raden från vänster : Jag (Ditte Lindbom) Rolf Pilotti, Sara Johansson, Marie Hagenfeldt, Maria Östrud och Ragnhild Nyblom. Främre raden från vänster: Fredric Österlund, Tove Carlson och Annelie Johansson.

den versionen fick det bli. Den är inte perfekt, men den är musikalisk och har som sagt något magiskt över sig. Som jag hade föreställt mig. För den här låten betyder lite extra för mig, jag vet inte exakt vad det är, men det va så viktigt för mig att få den att bli så där super duperbra liksom!

En fantastisk release och releasefest!

Det kändes under tiden kaoset pågick som att allt som kunde gå fel gick fel med den här planen kring ”Vi ägde världen”. Det va knappt så det gick vägen och jag blev definitivt överarbetad. Det som jag lovat mig själv att inte bli igen! Men ut på Spotify kom låten och vi hann så när som på minuten klart med alla förberedelser till release-festen. Och då kom solen, strålande väder, massa glada människor och vi åt, myste och sjöng all möjlig musik inpå småtimmarna. Och livet kändes plötsligt så där fint och enkelt igen! Och MAGISKT! Precis som det låten Vi ägde världen handlar om – ett sånt där magic moment!❤️

Try and error – The hard way!

Ja du, det här blev ett lärorikt projekt i att se på vad som verkligen är det viktiga och det är ju alla ni! Alla vänner och alla ni som lyssnar och följer mig och mitt projekt FRIID där jag fått så mycket fin respons och kärlek när ni delat era tankar och berättat för mig att min resa inspirerar er till att förverkliga era drömmar! Det betyder ju ALLT!😍 Så på något vis blir de där detaljerna jag hängde upp mig på rätt betydelselösa i det långa loppet.

Det blev inte blod, men svett och många tårar i det här projektet!🥹 Och jag har än en gång insett att jag har mycket kvar att lära mig när det kommer till att fokusera på det verkligen viktiga. Och det handlar ju framförallt om att zooma ut till vad som är viktigt och samtidigt fortsätta få min hjärna och inre kritiker att acceptera ”good enough”! Svårare än det låter faktiskt!

Men… jag ska ”anta utmaningen”!! Ha ha… IGEN! 😂 Nämen, det här är ju en bra utmaning, eller hur?😄 Bättre än en två veckors produktionsduell med mig själv liksom. Men i slutet så blev det ju bra trots allt. Det blev release-lycka x 2 trots en riktig rysare!🤩

Dela gärna det här inlägget

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela med mail