Gör måndagar till en favoritdag också!

Snart är det freeeedag!! Tjoho! Känner du igen den känslan? För visst ser många av oss fram emot just fredagar, helg och ledighet, eller hur?! Som om allt på något vis går ut på att INTE jobba liksom he he… Även jag som länge försökt skapa min optimala tillvaro och driver eget, kan bestämma själv osv – även jag tycker måndagar är bläää och fredagar är jippi!!! Men, så har jag gjort en tankeresa kring det här med att göra måndagar till en favoritdag också som jag tänkte dela med mig av här i bloggen.

Varför tänker vi så här?

Ja det tror jag har med många faktorer att göra. Dels så kan det ju faktiskt vara så enkelt att du inte trivs med ditt jobb. Därför är det helt enkelt inte heller kul när det blir måndag. Kanske är bara trött för att du ändrat alla dina rutiner under helgen. Du vet, stannat uppe för länge och tagit lite för lång sovmorgon. Så när måndag morgon kommer då känns det bara ”åh va jobbigt!!” i hela kroppen och knoppen.

Jag tror också att många av oss (mig inkluderad) läs oss via andra som känner och förmedlar det här med att ”måndagar, nej de är ju tråkigaste dagen på veckan liksom” för då är det ju så lååååångt till fredagen…🥵 Vi glömmer liksom bort att fundera över om vår egen måndag är så himla dålig som någon annan tycker att sin måndag är.

Hur gör man en måndag ”bra” då?

Ja, som jag brukar tjata lite kring – börja med att analysera varför något är som det är. Det är svårt att förändra saker om man inte tar reda på vad som gör att det känns som det känns. För min del handlade det här med tråkiga måndagar delvis om att jag sköt fram jobbiga saker, kanske under hela föregående veckan för att ”ta det på måndag”. Många av oss ska alltid påbörja något nytt ”på måndag”. Men när måndagen kommer gör vi som vanligt för man är trött, har inte hunnit eller kanske glömt bort vad det nu va man skulle göra. Och när man då inser att ”nej, nu blev ju inte det där av!” Ja, då kommer det dåliga samvetet och skuld och hej och hå – och vips blir det en DÅLIG måndag!

FRIID Ditte Lindbom i Stockholm

Planera rimligt och realistiskt!

Så, mitt tips är – skjut inte upp saker och fundera då först över om du överhuvudtaget behöver göra det du skjuter upp. Är det något din hjärna tycker att du bara ”borde” göra eller tvärtom väldigt viktigt? Är det väldigt viktigt behöver du naturligtvis göra plats för det här i din kalender. Att planera rimligt och realistiskt kräver lite övning.

Du behöver säga nej till rätt saker och ja till rätt saker. Förvirrande kanske?😁 Vad jag menar är att du alltså behöver PRIORITERA bland ALLA rätta saker vad som faktiskt ÄR viktigast. Och sedan sprida ut dina ”måsten” över veckan – inte förlägga alla sådana kanske tråkiga saker till en måndag!

Vänd upp och ner på rutiner!

Rutiner är jättebra. På många sätt. Men på många sätt är det också inte bra. Att falla in i rutiner som skapar tristess eller stress blir inte bra, eller hur? Att vända upp och ner på rutiner kan vara otroligt utvecklande och plötsligt känns något jobbigt mycket lättare av en så enkel insats. I 20 års tid red jag t ex mina hästar på morgonen jämt. Med åren, när fler arbets-aktiviteter tillkom, orkade jag inte längre det här.

Men istället för att ändra rutinen – och bara rida på eftermiddagen liksom – så fick jag både stress och sömnproblem. Jag ändrade det här till slut. Det tog löjligt lång tid. Men numera kan jag rida vilken tid på dagen som helst. Ingen är bestämt om det inte måste vara det pga något annat. Friheten i att välja tog mig år att vänja mig vid och nu vill jag inte ruta in nästan någonting!😄

FRIID Ditte Lindbom med häst

Simplifiera ditt liv!

Det låter förstås enklare än vad det är – att förenkla ditt liv! Men tänk små steg – behöver du ”egentligen” byta jobb men du fixar inte förändringen nu av diverse skäl – gör 1% i taget. Fundera vad du skulle vilja jobba med, undersök det hela. Kolla efter lediga jobb, kanske det rentav dyker upp något av en slump för att du hållt dig ajour med vad som finns?

Gällande just måndagar – fundera över hur du kan göra dina måndagar positiva och något du ser fram emot efter helgen. Kanske en extra god middag på måndagar ISTÄLLET för på fredagar skulle göra susen? Eller att bara jobba halvdag om du har möjligheten? Hur vore det att lägga in din ev lediga dag i veckan på måndagar? Jag säger bara STÖKA RUNT SAKER och låt inte livet gå på invanda rutiner.

Hur jag gjorde mina måndagar bättre?

Jag va en sån som alltid sköt upp saker till måndagen och så blev det tokmycket att göra den dagen. Det förstörde liksom hela veckan på något vis. Jag insåg att det faktiskt va rätt mycket jag behövde göra på måndagar. Därför tog jag bort andra saker för att ha tid med bokföring, betala räkningar, göra veckans planering, jobba ute på gården, ta den där stor-rengöringen i stallet, svara på mail etc. Så på måndagar rider jag inte och jag går bara till studion och jobbar OM jag har tid och energi. Det här skapade en frihet och lust att faktiskt VILJA göra mina ”måsten” på måndagar för jag fick ju äntligen tid och energi till det!

Måndagar FRIID Ditte Lindbom

Hur kan DU göra dina måndagar bättre?

Även om du inte kan göra allt på en gång. Och du kanske inte kan sluta på det där ”tråkiga” jobbet nu bums. MEN, du kan garanterat börja göra 1% i taget på ett eller flera områden som kan leda dig till nya tankesätt och känslor hur din vecka ska starta. Så var ska du börja?😛

Dela gärna det här inlägget

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela med mail