Måste man fira jul?

Oj, oj, oj… Nu finns det nog en del som blir bestörta. Men faktum är att jag verkligen ifrågasätter dessa högtider eller helger som jul, nyår, midsommarafton osv och det ekorrhjul av traditioner som många (inklusive jag själv) bara gör för att ”det alltid varit så”. Du vet, hur man liksom ”ska” eller ”bör” fira och göra på de här tillfällena. Sill, Kalle Anka, hela happy familjen och plocka olika sortens blommor. Ja du förstår vad jag menar. Visst förstår jag att det finns människor som av olika skäl redan från början inte firar jul ”som alla andra” men om vi nu riktar oss till vad jag tror är de flesta av oss så har i alla fall jag tröttnat på allt det här man ska eller bör göra.

Man äter ju köttbullar hela året!

Jag blir liksom full i skratt varje år vi ska julhandla. Handla julmat alltså. När alla i affären springer runt helt hysteriskt för att införskaffa i princip samma saker som finns i butiken HELA året och som vi dessutom äter HELA året. Men japp, nu ska vi OCKSÅ äta köttbullar! För det ska man på julafton! Och vad som är möjligen ännu mer ironiskt är att JAG också vill äta köttbullar på julen!!

Snacka om hjärntvättad man är😂 Ja, ja, okej, det ÄR inget fel. Det är bara så märkligt att det ska vara så svårt att ta sig ur sådana här saker och ändå känna sig normal – eller till och med utveckla julen till något ”nytt”!

fira jul

Den ensammaste helgen på året…

För dig eller er som har den där perfekta familjen och släkten som kan uppföra sig så att julen blir så där magisk som man tyckte den va som barn – grattis! Nej, men usch, nu lät jag lite bitter. Det är jag inte alls. Det är mer att perfekt liksom inte existerar för de flesta. Istället är julen för många den mest ensammaste tiden på året. Själv tycker jag julen de senaste 10 åren – när mamma och pappa inte kunnat eller orkat bry sig om julen, blivit väldigt ”ensam”. Även om jag ju inte är ensam. Det är en känsla bara.

Och jag gillar inte det heller, att bli styrd av att saker måste vara som det alltid varit.

Att skapa sin egen jul

En gång i tiden hade jag den där ”perfekta” julen som vi ser i amerikanska filmer. Ärligt talat va det fint när man va liten och även när jag växte upp. Men så blir man vuxen och det är inte samma sak längre. Nån får i sig lite för mycket dricka och kan inte uppföra sig, en annan blir så trött av julmaten att den måste sova resten av kvällen. Mamma va till slut bara stressad av allt fix på julafton.

Så jag beslöt mig för många år sedan att göra julen till något nytt och eget. Fira helt utan andra. Bara jag och Fredo. Inte ens anstränga mig för att få ihop alla de där människorna som finns omkring en men som typ aldrig kan bestämma sig hur de ska göra, eller så blir de sjuka precis PÅ julafton (när man fixat all mat!) och kan inte komma. Eller så är det lite si och så med de där familjerelationerna och släkten…

Måste man fira jul

Ät det godaste du vet och va totalt LEDIG!

Så vår filosofi har varit att ha det så himla lugnt och fint på julafton. Se den här dagen som en riktigt ledig dag när INGENTING måste göras. Allt kan vänta (ja, om det inte börjar brinna då…) tills en annan dag. Men jag måste erkänna att det är först i år, 2022, som vi verkligen bestämt oss för att bojkotta julmaten. Japp! I år blir det annat smaskens för vår del.

Vi tänkte nämligen köpa allt sånt som vi tycker är så där supergott. Tänk vitlöksmarinerade oliver, skagen-baguette, gräddpastej-macka med saltgurka. Snacks i mängder förstås, grönsaker och dipp, vitlöksbröd med tzatziki. You name it! Å så ska vi se på TV precis HELA dagen. Knarka nån serie, sitta framför brasan och göra precis INGENTING!

Å måste man pynta då?!

Nej, men verkligen inte. Okej – det ÄR supermysig med julpynt men faktum är att det handlar om ljus. Att skapa mysigt ljus i hemmet ger själen ro och hela året blir liksom mysigt. Inte bara på julen. Å jag kan berätta att jag är en sån som pyntat SÅÅÅÅ mycket!😅 Det har sett ut som en möbelkatalog hos oss. Jag gillar ju design i alla former så det är förstås kul att göra det fint hemma. Men i år får även pyntet stanna i sina kartonger. Det är bara så mycket jobb att ta fram allt och städa bort allt. Så istället har vi mysbelysning lite här och där både nu och hela året. Och en brasa är ju allt! Om man nu har möjlighet att elda. Det blir inte mysigare än så!🥰

Hur vill DU fira eller inte fira jul?

Jag vet ju inte hur din situation ser ut, kanske har du den där perfekta julen, kanske inte. Men hursomhelst, om du fantiserar för en stund – hur skulle DIN perfekta jul, nyårsafton eller midsommar se ut? Om du bara tänkte på dig själv och vad som ger DIG ett fullständigt lugn och inre frid? För visst vill man bara må bra liksom. Om det innebär att meditera eller ha 20 familjemänniskor omkring sig så måste man se till att skapa sig den miljön omkring sig. Även om det är svårt och kan ta tid att förändra och framförallt känna att det känns bra.

Med dessa tankar önskar jag DIG och alla ni läsare och följare till mig, mina tankar och mitt musikprojekt en riktigt FRIIDFULL kommande (jul)helg!🎄

Dela gärna det här inlägget

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela med mail