Mina första idoler och influenser!

Jag som är född i slutet av 70-talet, jag borde väl ha influerats mest av 90-talsmusik väl? Men jag fastnade för 80-talet och är nog fortfarande kvar där, med ena foten i alla fall. Alltså, klart jag gillar ny och modern musik. Jag älskar att hitta ny supersnyggt producerad musik och alla fantastiska låtskrivare och artister som hela tiden för musikvärlden framåt. Och jag gillar att skriva den typen av musik också. Men på något vis fick jag ändå med mig något där från länge sen, från the 80´s.

Någon som minns ”blandbanden”? Alla otaliga varianter av band med blandad musik. Jag minns speciellt hur man liksom fick sitta redo att trycka på rec-knappen på bandspelaren. Och blixtsnabbt spela in favoritlåten när den kom på radion. Oj, vilka minnen! Det blev många ”överspelningar” på alla dessa ”mixtapes” som man hade!

Nu kommer jag låta gammal ha ha…. Men när jag växte upp hade vi ju kassetter och vinylskivor. Något som för övrigt börjar komma tillbaka med stormfart. När CD-skivan kom då under min uppväxt tyckte man ju det var superhot! För att inte tala om CD freestyle! 📀😂

Hursomhelst så hade jag nog inte så där jättemycket musik att välja mellan. Det kostade ju en del att köpa skivor och när jag omkring tonårsåldern fick min första egna ”stereo” så fick jag också några skivor av min ena storebror. Han va och är DJ och spelade väl vad som var hippt då, men gillade mycket melodiös hårdrock.

Så det är inte så konstigt att jag, som i min tur fick dessa skivor av honom, också kom att influeras mycket av denna melodiösa westcoast rock som jag fortfarande idag tycker mycket om att lyssna på. Även om det inte är det jag skriver i låtväg. Det där med vad man lyssnar på respektive skriver låtar i för genre har jag insett inte har med varandra att göra. Och vad man gillar att sjunga kan vara en tredje stil.

Så gruppen Europe, det blev helt enkelt mina första idoler! Sedan fylldes ju listan friskt på med massa olika idoler och musikstilar under åren. Det va allt från Def Leppard till Van Halen, Whitesnake, Giant, Firehouse, Journey etc etc.. ja, ni fattar!

På popsidan såklart Whitney Houston, Michael Jackson, Kylie Minogue, Belinda Carlisle, Anki Bagger, Roxette ovh många, många fler! Vilka fler kommer ni på?? Jag har säkert glömt en massa kända idoler man lyssnade på under den här tiden. Kommentera gärna längre ned!!👇

Jag har insett att jag alltid älskat att just lyssna på musik. Jag har också förstått att det är så allting startade – det som senare ledde till musikstudier och lära sig spela gitarr förstås, följt av en rad andra instrument. I slutet av 90-talet kom låtskrivande och producerande in i bilden och sedan 2015 driver jag också mitt eget skivbolag Young Music Sweden.

Jag inser hur viktigt, inspirerande och motiverande det har varit för mig att lyssna på musik. Och hur mycket det faktiskt både har och fortsätter att influera mig, både inom mitt ”yrke” men faktiskt också i mitt liv. Ta t ex influenserna via åren på musikhögskolan i Stockholm. Då jag kom in i soul- och funksvängen där musik som Stevie Wonder, Earth Wind & Fire, Luther Vandross, Tower of Power mm fullständigt tog över min värld ett tag!💃🏼 Vilket sväng och vilken feeling! Men – det jag mest minns är faktiskt de härliga stunderna med alla härliga musikvänner, folk jag än idag har fin kontakt och samarbeten med. Så musiken har varit och är viktig för hela mitt liv helt enkelt. När det känns motigt och när det känns bra. Musik och vilken slags musik man lyssnar på påverkar en så mycket mer än man tror många gånger.

Med mig in i projektet FRIID har jag nu som ni förstår så mycket musik, stilar, sväng, instrument, rytmer och genres. I kombination med vad jag gillar att sjunga. Ännu är FRIID´s musik inte redo för release, den marineras här i studion🎹… Men jag kan berätta att det handlar om musik kommen ur spelglädje och sväng i en härlig blandning mellan nutid och the 80´s. Om jag ska avslöja något så här lite i förväg så skulle jag kanske hinta om att första releaserna kan ha viss igenkänning a la Chaka Khan och svenska Ratata maybe?😉

Det ska bli så kul att få släppa musiken när projektet är redo och höra vad ni tycker!😛 Tills dess, fortsätt och hänga med i storyn om FRIID här i bloggen och i sociala medier där jag kommer berätta mer om musiken, mig själv och resan fram till release!

Vi hörs framöver!🤎

Dela gärna det här inlägget

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela med mail